Cel mai poluat oraş din Europa cu dioxid de azot este în România 

Cel mai poluat oraş din Europa cu dioxid de azot este în România 
Sursă Foto - caracter ilustrativ
Publicat: 18/06/2021, 18:01

Orașul Cluj-Napoca a intrat într-un clasament al celor mai poluate oraşe din Europa, iar la un capitol este chiar lider. Conform Airly, una dintre companiile care monitorizează calitatea aerului pe continent, Clujul e oraşul european cu cea mai mare concentraţie de dioxid de azot.

Orașul are probleme serioase cu calitatea aerului, iar potrivit Wall Street, care citează datele Airly, unul dintre cele mai poluate oraşe ale Europei. Nici alte oraşe din ţară nu stau cu mult mai bine la acest capitol. Potrivit sursei citate, Clujul e lider de nedorit la nivel european (17.53), în timp ce Timişoara e aproape, pe locul 4 (14.84), Ploieştiul e pe 7 (13.38), iar Bucureştiul e pe locul 8 (13.33).

Nu este prima dată când se atrage atenţia asupra calităţii aerului din Cluj. La începutul anului trecut, ministrul Mediului de atunci, Costel Alexe, anunţa că va cere primăriilor din 10 oraşe proiecte noi privind calitatea aerului pentru a preveni sancţiuni din partea Comisiei Europene. Unul dintre oraşele menţionate era Cluj-Napoca.

Reacţia fostului ministru a venit după ce New York Times a publicat un studiu din care reieşea faptul că Clujul se află în fruntea clasamentului oraşelor cu aer poluat din România, potrivit unei hărţi interactive publicate de cercetătorii celebrei Universităţi Berkley.

Conform acestei hărţi, în ziua din 2019 în care calitatea aerului a fost cea mai scăzută la Cluj-Napoca s-a înregistrat o concentraţie a particulelor periculoase (PM 2,5) de 1.664 µg/m3, adică un nivel considerat extrem de periculos pentru sănătate. Asta înseamnă mai mult decât poluare din New Delhi  (951 µg/m3), oraşul cu cea mai mare poluare a aerului din lume. De notat însă şi că cifrele menţionate nu reprezintau valorile medii, ci vârfuri înregistrate în cea mai poluată zi din anul respectiv.

Totodată, conform datelor publicate de americani, Cluj-Napoca ar fi fost cel mai poluat oraş din România. Astfel, în Bucureşti, cel mai mare nivel al poluării a fost de 1.272 µg/m3, în Constanţa – 1.575 µg/m3, în Braşov un nivel de 1134 µg/m3, în Oradea de 1330 µg/m3, în Iaşi de 1.146 µg/m3, în Timişoara – 118 µg/m3, în Craiova de 290 µg/m3, în Sibiu de 769 µg/m3.

Emil Boc nu recunoaște situația

Reacţia primarului Emil Boc nu s-a lăsat aşteptată. Edilul clujean a negat că oraşul în fruntea căruia se află ar fi printre cele mai poluate oraşe, ignorând datele oficiale.

„Pentru anul 2019, depăşirile la cele două componente, praful şi gazele de eşapament, ca să le traduc eu în limbaj obişnuit, acele depăşiri sunt cu mult sub limita maximă permisă de lege. Deci nu suntem nici fără niciun fel de depăşire, dar suntem mult sub standardele prevăzute de lege. Din această perspectivă a datelor furnizare de Agenţia Naţională a Mediului”, a susţinut Emil Boc la o emisiune radio.

Reacţia primarului Emil Boc a fost similară cu cea a fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea, atunci când ministrul Mediului i-a spus că are o problemă cu poluarea aerului: ambii edili au negat că oraşele pe care le păstoresc au o problemă din punctul de vedere al poluării aerului.

Două surse alternative Uradmonitor  şi Cluj-Napoca Pulse, arată că valorile medii de poluare depăşesc limita de siguranţă, dar maximele nu ajung în apropierea cifrelor menţionate în New York Times. Pe Uradmonitor, vineri, la ora 14.30, cea mai mare vlaoare de poluare se înregistra în cartierul Mănăştur şi era de 358 µg/m3, în zona centrală – 22 µg/m3, iar în cartierul Bună Ziua – 75 µg/m3.

O altă dovadă că poluarea e un fenomen real, care are urmări dintre cele mai grave îl reprezintă studiul referitor la Planul de calitate a aerului pentru municipiul Cluj-Napoca, realizat în 2017 pentru anii anteriori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024